divendres, 6 de novembre del 2009

Funcionament d'un aparell de televisió


Un aparell de televisió es pot dividir bàsicament en dues parts, a saber: La primera d'elles dedicada a la recepció del senyal i la segona encarregada de produir la imatge i el so. El funcionament bàsic d'un TV no ha canviat molt en els últims anys però sí els components que s'utilitzen, sent ara molts d'ells circuits integrats.

Producció de la imatge:

El senyal de TV:

Una vegada comprès el funcionament del tub de llamps com element imprescindible per a la formació d'imatges, anem a veure els mecanismes electrònics que fan possible la formació d'imatges en moviment en la pantalla de la televisió. El més lògic consisteix a analitzar com és un senyal de televisió, és a dir, com es forma i quines característiques té. La transmissió d'un senyal de televisió en color consisteix bàsicament en quatre etapes ben diferenciades: la primera d'elles és, evidentment, la captació d'una imatge real mitjançant una càmera adequada per a això.




El senyal de vídeo ha de transmetre la informació sobre la imatge i sobre el so:

En aquest procés, la llum procedent de l'exterior és descomposta en tres tipus de components: vermell, blau i verd. A continuació cal convertir les radiacions lluminoses captades per la càmera en senyals elèctrics cridades "senyals de vídeo". Una vegada obtingudes els senyals de vídeo, són enviades al receptor mitjançant algun tipus de modulació. Finalment, caldrà manar cadascuna dels senyals al seu canó corresponent, això és, el senyal procedent del component de llum vermella serà enviada al canó vermell, i el mateix succeeix amb els senyals procedents del component de llum blava i del component de llum verda de la imatge que es vol reproduir. Paral·lelament a aquest procés es realitza la transmissió del senyal corresponent al component de llum blanca i al de negra de la imatge, amb l'objecte de poder ser visualitzada també en els monitors de blanc i negre que no estiguin preparats per a la reproducció en color. En l'actualitat existeixen diversos sistemes utilitzats per a portar a terme la transmissió dels senyals de vídeo, com poden ser el NTSC, PAL o SECAM.. No obstant això, tots han de ser compatibles entre si ja que, en cas contrari, resultaria bastant incòmode, per no dir inviable, la comercialització d'aparells de televisió on només es poguessin reproduir imatges captades pel mateix sistema. El mateix que succeeix amb els TV en color ha d'ocórrer amb els de blanc i negre. Ha d'haver una absoluta compatibilitat per a poder visualitzar imatges captades en blanc i negre en un monitor en color, així com poder-se veure imatges captades per un sistema de color en un monitor de blanc i negre encara que, evidentment, en aquest últim cas, les imatges seran vistes en blanc i negre. La idea, per tant, és que la informació continguda en el senyal de vídeo ha de ser idèntica en color i en blanc i negre, així com aprofitable en ambdós tipus de receptor. El senyal de color, cridada "senyal de crominància o de crom", només s'aprofitarà en el receptor de color, mentre que la de blanc i negre, cridada "senyal de luminància o vídeo", serà aprofitada tant en els monitors de color com en els de blanc i negre.



La senyal de video es descomposta en tres senyals: vermell, verd i blau.







1 comentari: